Puunhankinnan työtapaturmat ovat enimmäkseen kaatumisia, kompastumisia ja liukastumisia maastotöissä. Vuosien varrella olemme pystyneet vähentämään niitä merkittävästi. Samaa pitkäjänteistä turvallisuustyötä tekevät myös meidän sopimusyrittäjämme puunkorjuun, kuljetusten ja metsänhoidon puolella.
Miljoonaa työtuntia kohden laskettu tapaturmataajuus on Stora Enso Metsässä viiden vuoden ajan ollut aina alle 5,0. Parhaana vuonna poissaoloon johtaneita tapaturmia tapahtui nolla. Vielä 2000-luvun alkupuolella tapaturmia sattui yli 30 vuodessa, joten olemme onnistuneet tekemään jatkuvan parantamisen periaatteiden mukaisesti työturvallisuustyötä pienin askelin. Se on vaatinut pitkäjänteisyyttä, yhteistyötä, kommunikointia ja turvallisuusajattelun muutosta.
Yksi työturvallisuuden parantamiseksi tehdyistä ponnistuksista on Stora Ensossa järjestetyt maailmanlaajuiset turvallisuusviikot. Niiden fokus puunhankinnassa on viime vuosina ollut metsätyömaiden turvallisuudessa, sillä Stora Enso työskentelee vuosittain yli 20 000 metsätyömaalla eri puolilla Suomea. Koska puunhankinnassa liikutaan miljoonia kilometrejä työmatkoilla vuosittain, myös työmatkaliikenteen turvallisuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota mm. järjestämällä turvallisen ajon kursseja henkilöstölle.
”Olemme onnistuneet tekemään jatkuvan parantamisen periaatteiden mukaisesti työturvallisuustyötä pienin askelin”
Koronapandemian myötä etätyön lisäännyttyä aivotyön sujuvuuteen huomion kiinnittäminen on tullut tarpeelliseksi ja olemme järjestäneet koulutusta ja aivotyöpajoja työnteon parantamiseksi.
Stora Enson Suomen puunhankinnan tekemä turvallisuustyö on huomioitu useampana vuonna Työterveyslaitoksen Nolla tapaturmaa -foorumissa joko parhaalla (Maailman kärjessä) tai toiseksi parhaalla tasoluokituksella (Kohti maailman kärkeä).