fbpx
eMetsä eMetsä keyboard_arrow_right

Kaupassa pakkaukset ovat entistä tärkeämpiä, ja verkkokaupan yleistyttyä niitä myös tarvitaan enemmän kuin ennen. Jo 60 prosenttia Stora Enson liikevaihdosta tulee pakkauskartongeista.

Suurin osa yhtiön valmistamasta pakkauskartongista on niin sanottua kuluttajakartonkia, josta tehdään pakkauksia muun muassa elintarvikkeille ja muille arjen tuotteille. Hyvänä esimerkkinä toimii tuttu maitotölkki.  

Maitotölkkeihin tarvittavaa valkaistua ja päällystettyä kartonkia on valmistettu Stora Enson Imatran tehtailla jo 1950-luvun lopulta lähtien. Silloinen Enso-Gutzeit päätti hyvissä ajoin siirtyä sellunkeitosta pidemmälle jalostettuihin tuotteisiin. Yhtiöstä tuli nopeasti Euroopan mittakaavassa huomattava nestepakkauskartonkien valmistaja.

Tänä päivänä Stora Enso on markkinoiden johtava nestepakkauskartonkien toimittaja, jonka Imatran tehtailla tuotetaan noin kolmannes koko maailman tarvitsemista nestepakkauskartongeista.

Imatran tehtailla tuotetaan noin kolmannes koko maailman tarvitsemista nestepakkauskartongeista.

Maitotölkki on täynnä innovaatioita

Arkinen maitotölkki näyttää yksinkertaiselta tuotteelta, mutta matka maitokannusta nykyajan tölkkiin on ollut innovaatioita täynnä. Aamiaispöytien vakipakkaus on itse asiassa yllättävän tekninen tuote.

– Yksi tärkeimmistä edistysaskelista on ollut maitotölkkien keventyminen 16 prosentilla, mikä on kaupan logistiikan kannalta tärkeä asia. Keveys on saatu aikaan erilaisilla kuiduilla, esimerkiksi käyttämällä tölkin sisäkerroksessa mikrokuituselluloosaa. Myös pakkauksen rakenne on muuttunut, sillä yksikerroksinen tölkki on kehittynyt kolmikerroksiseksi, 22 vuotta Imatran tehtailla työskennellyt tekninen asiakaspalvelupäällikkö Johanna Jokela kertoo.

Imatran tutkimuskeskuksen johtaja Jukka Kankkunen lisää, että paino on saatu alenemaan myös yksinkertaisesti lisäämällä kartongin keskikerrokseen ilmaa. Monikerrosrakenteen ansiosta tölkin keventäminen ei ole vaikuttanut sen jäykkyyteen, mikä on tärkeä ominaisuus. Maitotölkin täytyy pysyä pystyssä ja ehjänä ruokapöydällä.

–  Lisäksi yhteen maitotölkkiin tarvitaan tänä päivänä entistä vähemmän puuta, mikä on metsävarojen kestävyyden kannalta hyvä asia. Itse asiassa olemme 30 vuodessa yli kaksinkertaistaneet sen määrän, mitä yhdestä puusta saa maitotölkkejä. Myös erilaiset veden- ja kaasunläpäisyä estävät materiaalit ovat vuosikymmenten saatossa kehittyneet huimasti.

Tämän päivän kartonkinen maitotölkki on täysin kierrätettävä.  Suomessa ja muissa Euroopan maissa 85 prosenttia kartonkipakkauksista kierrätetään uusiokäyttöön.

Pakkauksella myydään tuotetta

Pakkauksen pinnan sileys ja kiiltävyys on tänä päivänä tärkeä ominaisuus, sillä painatuksilla ja kuvilla myydään tuotteita. Imatran korkealaatuisista kartongeista tehdään pakkauksia myös luksustuotteisiin, joissa pakkauksen ulkonäöllä on valtavasti väliä.

–  Nykyisen maitotölkin sileään pintaan saa upeita painatuksia lähes valokuvatarkkuudella. Tässäkin on tultu pitkä matka ajoista, jolloin tölkin pintaan oli suurin piirtein piirretty lehmä. Houkutteleva pakkaus voi saada asiakkaan ostamaan juuri tietyn tuotteen isojen markettien valtavista valikoimista, Jokela sanoo.

Kaikkea kehitystyötä tehdään tiiviissä yhteistyössä asiakkaan kanssa. Erilaisia innovaatioprojekteja on käynnissä koko ajan.

–  Silloin kun siirryttiin yksikerroksisesta tölkistä kolmikerroksiseen, kiersimme maitotölkkejä täynnä olevalla rekalla ympäri Suomea varmistuaksemme, että ne päällekkäin pinottuina pysyivät varmasti ehjinä, Kankkunen muistelee.

Uusiutuva ja kierrätettävä harjakattopakkaus, joka on maitotölkin virallisempi nimi, kiinnostaa tänä päivänä muitakin kuin nestemäisten elintarvikkeiden tuottajia.

– Vastaaviin pakkauksiin pakataan nykyään myös kosmetiikkaa, saippuaa ja pesuaineita. Imatralla tutkitaankin tällä hetkellä muun muassa sitä, miten pakkaus kestäisi vielä paremmin pitkiä säilytysaikoja kylpyhuoneiden kosteissa olosuhteissa, Jokela kertoo.

Stora Ensolla kehittynyt laboratorio Imatralla

Harva tietää, että Stora Ensolla on Imatralla täysimittainen laboratorio. Siellä tunnistetaan ja tutkitaan kartonkien ja prosessien mikrobeja DNA-analyysillä, jolla näytteistä saadaan moninkertainen määrä tietoa aikaisempaan verrattuna. Samanlaista menetelmää käytetään lääketieteessä.

–  Tällä saralla olemme kirkkaasti maailman edelläkävijöitä. DNA-tutkimuksen avulla kehitetään myös jatkuvasti parempia pakkauskartonkeja erityisesti elintarviketeollisuuden käyttöön. On selvää, että elintarvikepakkauksiin tarkoitettujen kartonkien puhtausvaatimukset ovat hyvin tiukat. Japaniin viemme käytännössä steriiliä kartonkia, Kankkunen mainitsee.

Tavallisessa ruokakaupassa törmääkin entistä useammin kartonkipakkauksiin, joilla on korvattu muovi- tai metallipakkauksia. Esimerkiksi monet pitkään säilyvät tuotteet, kuten pavut, pakataan tänä päivänä kartonkipakkauksiin alumiinitölkkien sijasta. Kartonki näihin tiiliskivimallisiin pakkauksiin tehdään niin ikään Imatralla.

Stora Enson Imatran tehtaille tulee laskennallisesti joka 6. minuutti täysperävaunuautollinen puuta läpi vuoden.

Kartongit vuoden maitotölkkeihin tuotetaan viikossa

Imatran tehtaiden nestepakkauskartongin tuotantomäärät ovat huikeita. Kartonkikone 4 tekee tunnissa kartonkimateriaalit noin 1,3 miljoonaan maitotölkkiin. Yhdessä viikossa tuotetaan koko Suomen vuodessa tarvitsema määrä nestepakkauskartonkia. Loppuvuoden tuotanto menee vientiin, etupäässä Eurooppaan ja Japaniin.

Kartonkikone 4 tekee tunnissa kartonkimateriaalit noin 1,3 miljoonaan maitotölkkiin.

Imatran pakkauskartonkeihin tarvitaan kaikenlaista puuta, sillä jokaisella puulajilla on omat tärkeät ominaisuutensa. Tölkin lujuus tulee pitkäkuituisesta männystä, kun taas sileys saadaan lyhytkuituisesta koivusta. Kuusihakkeesta saadaan kartongin keskikerrokseen käytettävää kemihierrettä, joka antaa kartonkirakenteelle paksuutta ja jäykkyyttä.

Puu Imatran tehtaille tulee pääasiassa Suomesta Venäjän puuntuonnin loputtua maaliskuussa 2022. Yhdestä kuitupuukuormasta pystytään nykyteknologialla valmistamaan noin puoli miljoonaa maitotölkkiä tai 850 000 kierrätettävää kahvikuppia.

Yhdestä kuitupuukuormasta voidaan valmistaa noin 500 000 maitotölkkiä tai 850 000 kierrätettävää kahvikuppia.

Pakkauksiin investoidaan koko konsernissa

Pakkausliiketoiminta on yksi Stora Enson painopistealueista, ja alalla tapahtuu koko ajan. Lokakuun lopussa Oulun tehtaalla päätettiin muuttaa toinenkin käytöstä poistettu paperikone kuluttajakartonkilinjaksi. Uuden kartonkilinjan vuosikapasiteetti tulee olemaan 750 000 tonnia ja siitä tulee lajissaan Euroopan suurin. Tuotannon on tarkoitus alkaa alkuvuonna 2025.

Kannattavuusselvitys on vielä käynnissä Stora Enson Langerbruggen tehtaalla Belgiassa, jossa niin ikään toinen paperilinja on tarkoitus muuntaa keräyskuitupohjaisen aaltopahvin pintakartongin valmistukseen. Materiaalista olisi tarkoitus tehdä aaltopahvipakkauksia hollantilaisella De Jongin tehtaalla, josta laatikot voitaisiin helposti kuljettaa maan valtaville vihannesviljelmille.  Syyskuussa Stora Enso ilmoitti ostavansa tämän yhden Benelux-maiden suurimmista aaltopahvipakkausten valmistajista.

Kartonkiteollisuus on nykyään Suomen vientivaltaisinta teollisuutta, sillä yli 95 prosenttia Suomessa tuotetusta kartongista päätyy vientiin. Vuonna 2021 kartonkiteollisuuden viennin arvo oli 3,3 miljardia euroa, mikä teki kartongista Suomen merkittävimmän vientituotteen.

Artikkeli on julkaistu Terve Metsä -lehdessä 4/2022

Teksti: Minna Kalajoki 

Kuvat: Elka (ja Stora Enso)

Metsurin parhaat vinkit metsänhoitoon
keyboard_arrow_rightLue kirjoitus
Puulajien ABC: Tammi lisää metsiemme monimuotoisuutta
keyboard_arrow_rightLue kirjoitus
EU:n metsäpolitiikkaan voi ja kannattaa vaikuttaa
keyboard_arrow_rightLue kirjoitus