fbpx
eMetsä eMetsä keyboard_arrow_right

Jokainen puunkorjuuta varten maastoon rajattava leimikko on erilainen, joten hyvä korjuujälki vaatii Stora Enson metsäasiantuntijalta, puunkorjuuta tekevän urakoitsijan työnjohdolta ja hakkuukoneen kuljettajalta sujuvaa yhteistyötä.

Luukolmio Oy on luumäkeläinen, Kaakkois-Suomessa yhdentoista hakkuukoneketjun voimin Stora Ensolle puunkorjuuta urakoiva yritys. Yrityksessä työnjohtajana toimiva Joonas Hyypiä on koulutukseltaan metsänhoitaja. Hän sanoo, että monet asiat oppii parhaiten tekemällä.

”Työhöni kuuluu muun muassa leimikoiden suunnittelua, puunkorjuun ohjausta, korjuumäärien hallintaa sekä korjuun laadun valvontaa.”

Kun Stora Enson metsäasiantuntija on tehnyt metsänomistajan kanssa kaupat tietystä leimikosta ja tutustunut siihen paikan päällä, Joonas saa käyttöönsä hänen työnsä tulokset.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Luukolmion Joonas Hyypiä tutustuu metsäasiantuntijalta tulleeseen korjuusuunnitelmaan ja tarkentaa sitä maastokäynnillä. Tässä työssä hyödynnetään myös runsasta julkista karttaan sidottua paikkatietoaineistoa mm. maasto-, ympäristö- ja luontoasioista.

Sopivalle paikalle korjuuohjelmaan

”Pohjasuunnitelmassa näkyvät esimerkiksi leimikon rajat, varastopaikkojen sijainti sekä kääntöpaikat, tarvittavat kulkureitit sekä tiedossa olevat luonto- ja turvallisuuskohteet”, Joonas luettelee. ”Suunnitelmassa on myös kuvioittaiset tiedot leimikon puustosta, sekä lisätiedot metsänomistajan mahdollisesti esittämistä toiveista.”

Tärkeä tieto jatkon kannalta on myös se, milloin leimikolla tehdään mahdollisesti tarvittava ennakkoraivaus.

Ensimmäiseksi Joonas katsoo Luukolmion puunkorjuun suunnittelujärjestelmään saapuneesta leimikosta sen sijainnin, millaista puuta siltä on sovittu hakattavaksi ja mikä on sen tuleva hakkuutapa. Kokonaiskuvan luonnin jälkeen hän sijoittaa leimikon yrityksen korjuuohjelmaan. Sen ylläpito onkin monen eri asian summa.

”Suunnitelma elää koko ajan ja moneen suuntaan. Siihen vaikuttavat muun muassa tehtaiden puuntarve, varannossa kunakin hetkenä olevat leimikot ja niiden sijainnit, niiden korjuukelpoisuus sekä se, ovatko ne talvityömaita vaiko kesäkorjuukelpoisia kohteita. Tavoitteena on taata tasainen työllisyys hakkuukoneille.”

Oikeaa puuta, oikeaan aikaan ja oikealle tehtaalle

Riittävän ajoissa ennen tulevaa puunkorjuuta Luukolmio Oy:n työnjohtaja lähtee maastokäynnille. Joonaksen työ on jatkuvaa vuoropuhelua Stora Enson metsäasiantuntijoiden kanssa. Esimerkiksi tarvittavat kulku- ja muut luvat on varmistettava hyvissä ajoin.

”Jotkut kohteet ovat hyvinkin selkeitä, kun taas toisilla joutuu hakemaan oikeita kuvionrajoja. Yleensä ajan ensin leimikon ohitse saadakseni siitä yleiskäsityksen. Siinä näkee, miten kohde näyttää vastaavan metsäasiantuntijalta tullutta korjuuohjetta. Sen jälkeen kierrän leimikon läpikotaisin. Rajaan maastoon sekä kartalle metsälaki- ja muut luontokohteet, kuten vesistöjen suojakaistat. Tarkastan myös sähkölinjojen kaltaiset turvallisuusnäkökohdat.”

Metsänomistajan ja Stora Enson välisessä puukauppasopimuksessa on jo sovittu leimikolla noudatettavasta hakkuutavasta. Joonas korostaa ennakkoraivauksen tärkeyttä hyvän korjuujäljen ja hakkuukoneen tehokkaan työskentelyn kannalta.

Aikanaan metsänomistaja saa Luukolmiolta ennakko- ja aloitusviestit sekä puhelinsoiton leimikon hakkuun lähestymisestä ja töiden käynnistymisestä. Siinä vaiheessa on hyvä taustoittaa, mitä leimikolla seuraavaksi tapahtuu.

Sekä metsänomistajan että muiden hakkuukohteen lähellä liikkuvien on syytä ottaa vakavasti tien varrelle laitetut varoitusmerkit: alueella voi liikkua autoja ja isoja työkoneita.

Ketjun kolmas lenkki: kuljettaja

Joonas ei yleensä merkitse leimikolle jääviä säästöpuuryhmiä ja riistatiheikköjä. Leimikon käytännössä puu puulta läpi käyvä hakkuukoneen kuljettaja näkee parhaiten, mihin ne on paras sijoittaa.

”Jos jotakin yllättävää tulee leimikolla vastaan, kuljettaja varmistaa työnjohdolta tai Stora Enson metsäasiantuntijalta mitä tehdään, jos esimerkiksi tulee jostakin syystä tarvetta poiketa korjuuohjeesta.”

Luukolmion työnjohtaja kehuu hakkuukoneiden kuljettajia oman työnsä rautaisiksi ammattilaisiksi. Heiltä tulevat monesti parhaat ideat siihen, miten kannattaa toimia erilaisilla leimikoilla, ja hyvinkin erilaisissa olosuhteissa. Metsänomistajille Joonaksella on muutamia toiveita tulevia puukauppoja varten.

”Leimikoista kannattaa muodostaa mahdollisimman selkeitä kokonaisuuksia, ja tehdä tarvittavat ennakkoraivaukset ajoissa. Tien varrelle kannattaa miettiä hyvä varastopaikka, ja varata riittävästi tilaa koneille ja autoille. Työmaalla vieraillessa tulee aina käyttää huomiovärivaatetusta ja kypärää.”

Puukauppa on onnistunut, kun korjuukin on sujunut metsänomistajan odotusten mukaisesti.

Artikkeli on julkaistu Terve Metsä -lehdessä 3/2024

Teksti: Martti Linna
Kuvat: Mikko Nikkinen (Joonas) ja Juho Paavola (hakkuukone)

Metsäomaisuuden kannattavuus kasvuun – 7 vinkkiä
keyboard_arrow_rightLue kirjoitus
Metsän ostaminen – kannattaako?
keyboard_arrow_rightLue kirjoitus