Stora Enso Metsän toiminnan ytimessä on vastuullinen puunhankinta ja metsänhoito, johon kuuluu metsien monimuotoisuudesta huolehtiminen hyvin olennaisena osana.
Metsien monimuotoisuuden tukemiseen liittyvä osaaminen kuuluu jokaisen metsäasiantuntijamme reppuun. Repusta löytyy tietotaitoa mm. metsien suojeluun, monimuotoisuuden rakennepiirteiden tukemiseen, lajien suojeluun ja metsäsertifiointiin liittyen.
Luonnon monimuotoisuus eli biodiversiteetti ilmentää lajien ja elinympäristöjen runsasta kirjoa. Metsät ovat täynnä elämää syvältä maan sisältä puiden latvoihin asti. Metsien monimuotoisuutta ja sen sisältämää lajikirjoa suojellaan suojelualueilla, mutta tämä ei yksin riitä, vaan tarvitaan myös suojelutoimia talousmetsissä – talousmetsien luonnonhoitoa.
”Metsäasiantuntijamme kertovat mielellään eri keinoista tukea metsien monimuotoisuutta, sillä monimuotoisesta metsästä hyötyvät sekä luonto että metsänomistaja”
Monimuotoisuuden rakennepiirteitä voi tukea koko metsän kehityskaaren ajan alkaen taimikonhoidosta päätehakkuuseen asti. Osa toimenpiteistä on lakisääteisiä, kuten esimerkiksi Metsälain 10 §:n erityisen tärkeiden elinympäristöjen säilyttäminen, mutta osa toimenpiteistä on vapaaehtoisia, ja on metsänomistajan oman päätöksen vallassa, toteutetaanko niitä.
Stora Enso Metsä kannustaa metsänomistajia huomioimaan monimuotoisuuden laajasti metsän eri kiertovaiheissa. Metsäasiantuntijamme kertovat mielellään eri keinoista tukea metsien monimuotoisuutta, sillä monimuotoisesta metsästä hyötyvät sekä luonto että metsänomistaja. Esimerkiksi mitä monimuotoisempi metsä on, sitä vastustuskykyisempi se on erilaisille häiriöille yhä muuttuvassa ilmastossa.
Stora Enso Metsä seuraa biologisen monimuotoisuuden indikaattoreita omien metsiensä lisäksi myös yksityismailla tehtävissä hakkuissa. Meillä on pitkäaikainen tutkimusohjelma biologisesta monimuotoisuudesta Ruotsin maatalousyliopiston (SLU) kanssa, ja sovellamme tutkimusohjelman tuloksia puunhankintamme ympäristöosaamisen kehittämiseen.
Osa toimenpiteistä on lakisääteisiä, kuten esimerkiksi Metsälain 10 §:n erityisen tärkeiden elinympäristöjen säilyttäminen, mutta osa toimenpiteistä on vapaaehtoisia, ja on metsänomistajan oman päätöksen vallassa, toteutetaanko niitä.