Metsätaloutesi veroilmoitusrumba helpottuu, kun arkistoit tositteet tuoreeltaan ja tarkastat kirjanpitoon tehdyt kirjaukset hyvissä ajoin. Näppärimmin hoidat metsäverotuksen velvollisuudet eMetsä-verkkopalvelussa, jossa onnistuu myös metsäveroilmoituksen (lomake 2C) ja alv-ilmoituksen lähettäminen.
Stora Enson neuvonta-asiantuntijat Jukka Korhonen ja Tuomas Lahti ovat nopean toiminnan kannalla liittyen metsätalouden kirjanpitoon. He kehottavat arkistoimaan laskut ja kuitit tuoreeltaan, jotta ne eivät huku pöytälaatikkoon. Samalla kannattaa tehdä menokirjaukset kirjanpitoon.
”Helpoin tapa tallentaa kuitit ja laskut on ottaa niistä valokuva eMetsän sähköiseen arkistoon eMetsä Mobiili -sovelluksella. Samalla naputellaan sovellukseen laskun tiedot. Kertakirjaus riittää, sillä tiedot tallentuvat automaattisesti sekä eMetsän sähköiseen kirjanpitoon että metsävero- ja arvonlisäveroilmoitukseen. Se helpottaa oleellisesti metsänomistajan arkea”, Korhonen sanoo.
eMetsä Mobiililla voi myös merkitä kirjanpitoon metsätilan matkojen kulut heti reissun päällä.
Reaaliaikainen kirjanpito mahdollistaa verosuunnittelun
Myös metsätalouden tulot on hyvä merkitä kirjanpitoon nopeasti. Tulojen kirjaaminen käy kirjautumalla tietokoneella eMetsä-verkkopalveluun ja klikkaamalla etusivun yläreunassa olevaa verokirjanpito-linkkiä. Verkkopalvelun kautta voi kirjata myös tehtyjen hankintatöiden arvon, poistot, varaukset sekä metsävähennykset.
”Stora Enson kanssa sovittujen puukauppojen tulot ja metsänhoitopalveluista kertyvät kulut kirjautuvat eMetsään automaattisesti. Riittää siis, että metsänomistaja käy tarkastamassa tietojen virheettömyyden eMetsän sähköisestä veroilmoituksesta”, Lahti sanoo.
Tilikauden tulojen ja menojen reaaliaikainen kirjaaminen helpottaa veroilmoituksen tarkastamista vuoden lopulla. Se mahdollistaa metsätalouden tehokkaan verosuunnittelun.
”Jos metsänomistaja huomaa tuloja kertyneen selvästi menoja reilummin, hän voi kohdistaa loppuvuoteen metsätalouden investointeja. Vähennyksiin oikeuttavien kulujen lisääntymisen myötä verotus kyseiseltä vuodelta kevenee”, Korhonen vinkkaa.
Metsätilan tulojen ja menojen reaaliaikainen kirjaaminen on erityisen tärkeää silloin, jos metsäyhtymän tai yhteisomisteisen metsätilan asioita hoitaa useampi henkilö. Kun kirjaukset on tehty ajallaan, kaikki osakkaat voivat seurata metsätalouden tilannetta eMetsän kautta.
Tarkasta veroilmoitus alustavasti jo loppuvuodesta
Jos metsäkirjanpito ja tositteiden arkistointi on jäänyt retuperälle, toimeen kannattaa ryhtyä heti. Loppuvuonna yhteisomistuksessa olevan metsätilan osakkaiden pitää valtuuttaa yksi osakkaista lähettämään veroilmoituksen.
”Valtakirja voidaan antaa seitsemäksi vuodeksi kerrallaan joko eMetsän sähköisellä lomakkeella tai metsäasiantuntijalle toimitettavalla paperilomakkeella”, Lahti opastaa.
Veroilmoitukseen kirjautuneiden tietojen virheettömyys on paikallaan tarkastaa alustavasti jo loppuvuoden aikana. Näin alkuvuoden kiire ja mahdolliset tekniset murheet eivät sotke veroilmoituksen lähettämistä.
”Veroilmoituksen luvut on tärkeä tarkastaa huolellisesti, jotta verohallinto ei muista sanktioilla. Tänä vuonna haastetta tietojen oikeellisuuteen tuo arvonlisäverokannan syyskuussa tapahtunut muutos”, Korhonen sanoo.
Metsäveroilmoituksen voi lähettää aikaisintaan tammikuun puolivälin aikoihin, kun eMetsään on päivitetty viimeisimmät verotusta koskevat tiedot. Stora Enso ilmoittaa eMetsä-palvelun etusivulla, kun veroilmoitus on valmiina lähetettäväksi.
TIESITKÖ!
eMetsä-verkkopalvelua ja sen verokirjanpitoa voivat hyödyntää kaikki palveluun kirjautuneet metsänomistajat. Sen käyttö ei edellytä asiakkuutta Stora Enson kanssa. eMetsässä voi hallinnoida metsäomaisuuttaan kokonaisvaltaisesti. Sen kautta voi mm. pitää verokirjanpitoa ja tutustua omaa tilaa koskeviin metsävaratietoihin sekä kartta-aineistoihin.
Artikkeli on julkaistu Terve Metsä -lehdessä 3/2024
Teksti: Tuomas I. Lehtonen
Kuva: Adobe Stock