Tervetuloa Stora Enson metsäverowebinaariin!
Lämpimästi tervetuloa mukaan Stora Enson Metsän verowebinaariin! Illan aikana tarjoamme kattavan katsauksen ajankohtaisiin metsänomistajien verotusasioihin, käytännön neuvoja ja vinkkejä sekä tietoa eMetsä-palvelusta.
Verowebinaarin ohjelma 23.1.2025
17.00 Tilaisuuden avaus
Kirsi Nordström, palveluasiantuntija
17.05 Ajankohtaiset
Tuomas Tiilikainen,
Metsäjohtaja
17.15 Metsäverotus
Jukka Korhonen,
Neuvonta-asiantuntija
17.35 eMetsä verotus
Timo Lehtinen,
Kehitysasiantuntija
17.50 Kysymykset
18.00 Tilaisuuden päätös
Kirsi Nordström, palveluasiantuntija
Ilmoittaudu webinaariin
Täyttämällä lomakkeen ilmoittaudut verowebinaariin torstaina 23.01.2025. Saat tarkemmat osallistumisohjeet sähköpostiisi lähempänä tapahtumaa.
Tiesitkö tämän metsäverotuksesta?
On taas aika laatia ja lähettää metsäveroilmoitus. Perehtymällä verotuksen maailmaan ja kirjaamalla kulut säntillisesti säästyt monelta murheelta ja voit säästää sievoisen summan rahaa. Stora Enson neuvonta-asiantuntija Olli Lukkarinen antaa parhaat vinkit ajankohtaisiin verokysymyksiin.
keyboard_arrow_right Katso vinkit ajankohtaisiin verokysymyksiinLataa metsänomistajan
vero-opas verokaudelle 2024
Kokosimme yksinkertaistetun metsävero-oppaan kaikille metsänomistajille metsäverotuksen tärkeimmistä periaatteista.
Metsänomistajan vero-oppaasta löydät ohjeet ja vinkit metsäverotuksen vaivattomaan hoitamiseen.
Otathan huomioon, että vero-opas uudistuu vuosittain niiltä osin kuin verottajan ohjeet muuttuvat. Antamalla meille sähköisen markkinointiluvan, voit varmistaa, että saat tiedon metsäverotuksen muutoksista.
Lataa opas täyttämällä yhteystietosi
Täyttämällä lomakkeen saat ladattua uusimman metsävero-oppaamme. Opas lähetetään myös antamaasi sähköpostiosoitteeseen, jotta voit palata aiheen pariin myöhemminkin.
Metsäveroasioiden kanssa et ole yksin
Tarjoamme metsänomistajille useita tapoja veroilmoituksen sujuvaan laadintaan. Mieltäsi askarruttaviin verokysymyksiin saat vastaukset:
- Soittamalla metsäveroneuvontaamme numeroon 020 461 478 (arkisin klo 7.30-16.30).
- Omalta metsäasiantuntijaltasi, joka auttaa mielellään myös veroasioissa. Etsi paikallinen metsäasiantuntijasi »
- Jättämällä yhteydenottopyynnön, jolloin olemme yhteydessä mahdollisimman pian. Jätä yhteydenottopyyntö »
Haluatko keskustella oman metsäsi mahdollisuuksista metsäasiantuntijasi kanssa?
Täyttämällä lomakkeen, saat henkilökohtaisen yhteydenoton ja apua kaikissa metsäasioissa.
Käyttämällä lomaketta hyväksyt tietosuojakäytäntömme.
Ajankohtaisia veroartikkeleita luettavaksi:
Usein kysyttyjä kysymyksiä metsäverotuksesta
Puun myyntitulo on pääomaverotettavaa tuloa, jota verotetaan 30 000 euroon sakka 30 % ja sitä suuremmissa tuloissa 34 % pääomaverolla. Puun myyntituloverotuksessa veroa maksetaan tulojen ja menojen erotuksesta. Puun myyntituloa kertyy, kun omasta metsästä myydään puuta, polttopuuta, hakkuutähdettä koristehavuja tai joulukuusia. Mikäli puuta myydään hankintakaupalla, pääomatulona pidetään puun myyntituloa vähennettynä hankintatyön arvolla. Pääomatuloa on myös saadut vakuutuskorvaukset ja muut korvaukset, mahdolliset avustukset ja metka-tuet.
Metsätalouden menot kannattaa ilmoittaa ja kirjata muistiin myös niiltäkin vuosilta, joilta tuloja ei ole. Tällöin menot vähennetään muista pääomatuloista tai ansiotulon veroista alijäämähyvityksenä.
Esimerkiksi matkakulut, metsävakuutusten maksut, tienhoitomaksut ja alle 600 euron arvoiset pienhankinnat vähennetään vuosimenoina. Sahojen osalta hieman kalliimmatkin hankintakulut voidaan vähentää kerralla. Sen sijaan isommat konehankinnat vähennetään poistomenettelyssä.
Konehankinnoissa poistomahdollisuus riippuu niiden käytöstä. Esimerkiksi klapikoneen hankintamenon voi vähentää vain, jos sillä tekee klapeja myyntiin. Samoin mönkijän hankintahinnan voi vähentää poistoina vain, jos mönkijän käyttö liittyy pääosin veronalaisen metsätulon hankintaan.
Metsän vastikkeellinen hankinta tuo metsänomistajalle mahdollisuuden metsävähennykseen. Metsän hankintamenosta 60 prosenttia muodostaa metsävähennyspohjan. Vähennystä voi tehdä enintään 60 prosenttia verovuoden puunmyyntituloista.
Metsänomistajan kannattaa olla arvonlisäverovelvollinen, koska metsätaloutta varten hankittujen tarvikkeiden ja palveluiden arvonlisävero on vähennyskelpoinen. Menojen arvonlisäverovähennyksen voi tehdä, vaikka verovuonna ei olisi tuloja. Silloin metsänomistaja saa arvonlisäveron palautuksen. Arvonlisäveroa tulee maksettavaksi, jos myynneistä kertynyttä arvonlisäveroa on enemmän kuin menoista kertyvää arvonlisäveroa.
Alv-rekisteriin voivat hakeutua kaikki metsänomistajat. Jos verovuoden metsätulot ylittävät 15 000 euroa, rekisteröityminen on pakollista.
Metsäveroilmoitus, mahdollinen alv-ilmoitus sekä puukaupan arvonlisäveron maksu on hoidettava helmikuun loppuun mennessä.
Tulojen ilmoittamatta jättämisestä seuraa verovelvolliselle sanktioita ja metsätalouden menot voivat jäädä vähentämättä. Verohallinto saa metsänomistajalle maksetut puukauppatulot tiedoksi metsäyhtiöiltä, mutta vähennykset on ilmoitettava aina itse. Kannattaa muistaa, että vähennyksiä voi tehdä, vaikka verovuonna ei olisikaan metsätuloja.