fbpx
eMetsä eMetsä keyboard_arrow_right

Kun elämässä haluaa saavuttaa jotain, tarvitaan selkeä tavoite ja hyvä suunnitelma tavoitteen saavuttamiseen. Tämä yksinkertainen prinsiippi pätee myös metsätaloudessa. 

Stora Enson metsäasiantuntija Jarmo Suorsan mukaan ajan tasalla oleva metsäsuunnitelma on mitä parhain tapa varmistaa, että omaan metsään liittyvät tavoitteet toteutuvat. Se tukee metsän eteen tehtävän pitkäjänteisen ja laadukkaan hoitotyön toteutumista.  

”Metsäsuunnitelma on yksilöllinen opas metsätilan hoitoon. Sen perustana ovat metsänomistajan määrittämät ekologiset, ekonomiset ja sosiaaliset tavoitteet. Suunnitelmassa määritellään ja ajoitetaan metsänhoitoon liittyvät toimenpiteet ja hakkuut sekä huomioidaan metsätilalla olevat luontokohteet ja erityispiirteet.” 

Suorsa suosittelee, että metsäsuunnitelma tehdään aina tilan omistajanvaihdoksen yhteydessä ja päivitetään noin kymmenen vuoden välein. Jos tarvetta on, voidaan suunnitelmaa toki uudistaa lyhyemmälläkin aikavälillä. 

Metsäsuunnitelman myötä metsän uusi omistaja saa tehtyä sinunkaupat metsänsä kanssa ja kirkastettua siihen liittyvät tavoitteensa. Samalla varmistutaan, että metsänhoitoketju jatkuu katkeamattomana, eikä esimerkiksi hoitorästejä pääse muodostumaan. 

”Metsäasiantuntija varmistaa osaamisellaan, että metsänomistajalla on päätöksiä tehdessään kaikki oleellinen tieto tilastaan.” 

”Metsäsuunnitelman tulkintaan ja sisällön tarkasteluun kannattaa pyytää Stora Enson metsäasiantuntija avuksi. Näin kaikki metsään liittyvät oleelliset asiat, kuten metsän hyvään kasvuun liittyvät tekijät ja luontoarvot, tulevat huomioiduiksi. Metsäasiantuntija varmistaa osaamisellaan, että metsänomistajalla on päätöksiä tehdessään kaikki oleellinen tieto tilastaan.” 

eMetsän Metsäsuunnitelma

Tutustu Metsäsuunnitelmaan – se toimii ohjenuorana metsän hoitamisessa.

Tutustu palveluumme
keyboard_arrow_right

Metsäsuunnitelma auttaa saamaan tulot ja menot tasapainoon 

Suorsa toimii metsäasiantuntijana Puolangan seudulla, ja kollegoidensa kanssa hän muodostaa Stora Enson valtakunnallisen asiantuntijaverkoston. Metsäasiantuntijat ovat metsänomistajien henkilökohtaisia linkkejä kaikkiin Stora Enson tarjoamiin palveluihin. Apua on saatavissa niin metsätilan hallinnointiin kuin käytännön hoito- ja hakkuutoimenpiteisiinkin. Stora Enson tarjoamista metsänhoitopalveluista vastaa kotimainen kestävän metsänhoidon ammattilainen Tornator. 

”Metsäsuunnitelman pohjalta tuemme metsänomistajaa kassavirtapositiivisen metsänhoidon toteuttamisessa. Toisin sanoen metsänhoitotoimenpiteet ja hakkuut ajoitetaan niin, että metsästä syntyvät tulot ja menot ovat mahdollisimman tasapainossa”, Suorsa sanoo. 

Puuston arvokasvun näkökulmasta hoitotoimenpiteiden oikea-aikainen toteutus on erityisen tärkeää metsän hakkuita seuraavan vuosikymmenen aikana. Istutusta seuraavat hoitotoimenpiteet heinimisestä taimikon varhaisperkaukseen ja ensiharvennukseen ovat kriittisen tärkeitä puuston optimaalisen arvokasvun kannalta.

Metsäsuunnitelman myötä metsän uusi omistaja saa tehtyä sinunkaupat metsänsä kanssa ja kirkastettua siihen liittyvät tavoitteensa. 

”Metsän kasvua voi tukea myös metsätyyppiin ja puuston kasvuvaiheeseen sopivilla terveys- ja kasvulannoituksilla. Tähän liittyen meillä onkin hyvä tarjous huhtikuun 2024 loppuun saakka. Vähintään 300 motin harvennuksen yhteydessä tilattavista lannoituksista annamme 10 prosentin lisäalennuksen”, Suorsa vinkkaa. 

eMetsä helpottaa metsänhoidon suunnittelua 

Stora Enso on kehittänyt metsäsuunnitelman tekemiseen oivat työkalut: eMetsä-verkkopalvelun sekä matkapuhelimeen ladattavan eMetsä Mobiili -sovelluksen. eMetsään sisältyvä digitaalinen metsäsuunnitelma on korvannut perinteiset paperille painetut suunnitelmat. 

eMetsän suunnitelmassa voi muun muassa tutustua metsätilan karttoihin, ilmakuviin, ajantasaisiin puustotietoihin sekä tehtyihin hakkuisiin ja hoitotoimenpiteisiin. eMetsässä voi myös valmistella ja lähettää metsäveroilmoituksen sekä toimittaa metsänhoitoon ja hakkuisiin liittyviä tarjouspyyntöjä Stora Ensolle.  

”eMetsän kuviolta selviävät seuraavien kolmen vuoden aikana tehtävät kiireelliset metsänhoitotyöt. Muutamalla klikkauksella näistä hoitotöistä ja hakkuista voi lähettää tarjouspyynnöt Stora Ensolle”, Suorsa kertoo. 

”Metsäsuunnitelman pohjalta tuemme metsänomistajaa kassavirtapositiivisen metsänhoidon toteuttamisessa.”

Metsänomistajan taskussa kulkeva eMetsä Mobiili puolestaan tarjoaa mahdollisuuden tarkastella metsäsuunnitelman tietoja ja tilaa koskevia kartta-aineistoja maastossa.  

”Metsänomistaja voi myös ottaa puhelimen kameralla kuvia metsästä ja liittää ne osaksi metsäsuunnitelman kuviotietoja. Kuvista voi olla konkreettista hyötyä esimerkiksi silloin, kun pohditaan tarvetta kuvion jatkotoimenpiteille”, Suorsa toteaa. 

Artikkeli on julkaistu Terve Metsä -lehdessä 1/2024 >>

Teksti: Tuomas I. Lehtonen   
Kuva: Stora Enso 

Stora Enso 150 vuotta Suomessa: Uusista biomateriaaleista on moneksi
keyboard_arrow_rightLue kirjoitus
Mitä puita Suomen metsissä asustaakaan?
keyboard_arrow_rightLue kirjoitus
Pottiputki ja istutustekniikka
keyboard_arrow_rightLue kirjoitus