Maanmuokkaus nopeuttaa taimikon syntyä ja vähentää heinäntorjunnan tarvetta taimikon alkutaipaleella. Maanmuokkaustapa valitaan aina kohteen ominaisuuksien perusteella. Kuusen istutuksessa käytetään maanmuokkausmenetelmänä yleensä mätästystä.
Mätästyksessä maan pintakerros käännetään kaksin kerroin, jolloin syntyy muusta ympäristöstä kohollaan oleva istutuspaikka. Mätästyksessä käytetään kahdenlaista teknisesti erilaista menetelmää: kaivurimätästystä tai jatkuvatoimista Bräcke-mätästäjää. Bräcke on kuin äes, jossa perässä kulkevat kauhapyörät kuopaisevat laikut ja pyöräyttävät ne mättäiksi. Menetelmä käy tasaisille ja soistumattomille kivennäismaille, joilta on poistettu hakkuutähteet. Työ on edullisempaa ja jälki oikeassa paikassa riittävän hyvä.
Kaivukoneen etu jatkuvatoimisiin verrattuna on, että kaivuri on tarkempi ja se voi samalla siistiä korjuussa mahdollisesti syntyneitä uria. Taimet istutetaan mättääseen siten, että sen juuret ulottuvat tähän kaksinkertaiseen kunttakerrokseen. Kuntan maatuessa hajoaa ravinteita ja vettä taimen käytettäväksi. Etenkin kuivana alkukesänä pidempään kosteana pysyvä mätäs on tärkeä.
Taimen ympärille tulee jäädä kivennäismaata vähintään 20 senttimetriä suuntaansa, jolloin tukkimiehentäi jättää taimet mitä todennäköisemmin rauhaan. Samalla kuitenkin pitää välttää liian suuria mättäitä, jotta maaston kulkukelpoisuutta ei turhaan heikennetä.
Mätästyksessä maan pintakerros käännetään kaksin kerroin, jolloin syntyy muusta ympäristöstä kohollaan oleva istutuspaikka.
Laikutusta käytetään kun kuusen istutusalue on niin kivinen, ettei mättäisiin löydy riittävästi maata. Humus poistetaan kivennäismaan pintaa myöten kaivinkoneen kauhalla raapaisemalla ja taimi istutetaan laikkuun.
Kääntömätästyksessä mätäs käännetään ylösalaisin samaan kuoppaan, mistä se on otettu. Menetelmää käytetään uudistusaloilla, joiden kuivatus on kunnossa ja joilla halutaan välttää maan paljastamista tai kuoppia.
Naveromätästystä käytetään vedenvaivaamilla kivennäismailla ja turvemailla, joiden peruskuivatus on kunnossa. Matalilla navero-ojilla ohjataan pintavesiä ja mättäät tehdään ojan kaivumaista.
Ojitusmätästystä käytetään turvemailla, jotka tarvitsevat kuivatusta. Istutusmättäät tehdään ojien pintamaasta.