Yleinen arvonlisäverokanta nousee syyskuun 2024 alussa 25,5 prosenttiin.
Puunkorjuu ja metsänhoitotyöt jatkuvat normaalisti kuun vaihteessa.
Metsänomistajan ei itse tarvitse huolehtia arvonlisäveron korotuksesta. Me Stora Ensolla huolehdimme, että kaikki menee oikein. Arvonlisäveroprosentti kannattaa kuitenkin tarkistaa tulojen ja menojen osalta viimeistään verokirjanpitoa tehdessä ja merkitä ALV saamansa tositteen tai kuitin mukaisesti verokirjanpitoon.
Metsänomistajaa saattaa kuitenkin mietityttää, jos työmaa on käynnissä omalla tilalla juuri elo-syyskuun vaihteessa. Lue artikkelistamme, miten arvonlisäveroprosentti näissä tapauksissa määräytyy.
Esimerkki pystykaupasta:
Pystykauppa on allekirjoitettu huhtikuussa 2024. Pystykaupan hakkuu on käynnissä 29.8-4.9.2024, mittaustodistus tehdään 6.9.2024. Minkä suuruinen arvonlisävero mittaustodistuksella maksetaan?
Arvonlisävero määräytyy työn valmistumisajankohdan mukaan. Jos korjuu päättyy syyskuussa, on arvonlisäverokanta 25,5 %. Mittaustodistuksen tekoajankohta ei vaikuta arvonlisäveron suuruuteen. Stora Enso huolehtii, että mittaustodistuksella on oikea verokanta.
Esimerkki hankintakaupasta:
Metsänomistaja sopii suoraan urakoitsijan kanssa hankintahakkuusta ja myy puut hankintakaupalla Stora Ensolle. Hankintakaupasta on sovittu Stora Enson kanssa kesäkuussa 2024. Urakoitsija hakkaa puut elokuussa 2024 ja puut luovutetaan Stora Ensolle syyskuussa 2024.
Hankintahakkuu on metsänomistajan ja urakoitsijan välinen sopimus, josta urakoitsija laskuttaa metsänomistajaa. Jos hakkuu on tehty elokuussa 2024, on arvonlisävero laskulla 24 %. Stora Enson kanssa sovitun hankintakaupan arvonlisäveroprosentti puolestaan määräytyy puiden luovutushetken mukaan. Eli jos puutavara-auto hakee puut syyskuun puolella 2024, on hankintakaupan mittaustodistuksella maksettavan arvonlisäveron määrä 25,5 %.
Esimerkki metsänhoitotöistä:
Metsänhoitosopimus on tehty syksyllä 2023. Työ toteutetaan 27.8.-3.9.2024, mikä arvonlisäveroprosentti tulee laskulle?
Koska metsänhoitotyö valmistuu syyskuun puolella, tulee laskulle arvonlisäveroksi 25,5 %.
Verokannan määräytyminen
Puukaupassa merkitystä on siis puun luovutusajankohdalla, mittaustodistuksen teko- tai puukauppatulon maksupäivä ei vaikuta arvonlisäveron määrään. Yhdellä mittaustodistuksella voi olla vain yhtä arvonlisäverokantaa.
Metsänhoitotöiden arvonlisäveroprosentti määräytyy työn toteutusajankohdan mukaan. Laskun postitus- tai maksupäivämäärällä tai laskun eräpäivällä ei ole merkitystä arvonlisäveroprosenttiin. Yhdellä laskulla voi olla vain yhtä arvonlisäverokantaa.
Lisätietoja voit kysyä omalta metsäasiantuntijaltasi.
Tunnetko jo oman metsäasiantuntijasi?
Etsi oma metsäasiantuntijasi kirjoittamalla metsätilasi sijaintikunta tai hakemasi henkilön etu- tai sukunimi.
Tiesitkö, että voit pyytää eMetsä-verkkopalvelun avulla tarjouksen puukaupasta tai metsänhoitopalveluista?