Mielenrauhaa, elämyksiä, hyvää mieltä ja herkkuja… Nauti metsän monista mahdollisuuksista ympäri vuoden!
Talvi
Lumihiutaleet kimaltavat ilmassa, kun käpytikan koputus rikkoo hiljaisuuden. Talvilepoon hiljentynyt metsä kutsuu myös retkeilijää hidastamaan ja ammentamaan läsnäoloa ja voimia metsästä kaikilla aisteillaan. Nyt on aika pakata reppuun pullaa ja kahvia termariin, ja suunnata luontoon kävellen, hiihtäen tai lumikenkäillen. Kaatuneella männynrungolla nautittu kuppi kuumaa pienen reippailun jälkeen keskellä sydäntalvea on todellinen elämys. Talvinen luontoliikunta tarjoaa hiljaisuuden retriitin, jota ei kesällä voi kokea.
Tai miltä kuulostaisi seikkailu retkiluistimilla hyvässä seurassa? Retken määränpääksi voi ottaa vaikkapa avantouintipaikan, joka kruunaa reippailun jälkeisen hyvän olon. Jos stressi painaa päälle, mielen voi tyhjentää muutaman tunnin pilkkireissulla, joka parhaimmillaan palkitsee myös kalasoppa-aineksilla. Jos taas mieli vie laduille, tänä talvena kannattaa lähteä testaamaan jokin uusi reitti, joita metsissämme riittää. Kovakuntoisimmat voivat laittaa hiihtokuntonsa testiin Lapponia-hiihdoissa 8.–12.4.2024 Muoniossa.
Jo 15–20 minuuttia luonnossa lisää elinvoimaisuutta ja laskee verenpainetta.
Kevät
Tsirp, tsirp, tsirp… Maaliskuussa luonto alkaa täyttyä äänistä ja valosta. Yhtäkkiä tekee mieli kaivaa juoksukengät kaapista ja lähteä reippailemaan lumen alta paljastuneille poluille. Kuulokkeet voi sen sijaan jättää kotiin, sillä palanneet muuttolinnut tarjoilevat sen parhaimman soittolistan polkujuoksijalle.
Kevät kutsuu myös suunnistajia metsärasteille talven jälkeen. Nyt on aika aloittaa treenit, etenkin jos mielessä siintää jo kesäkuinen Jukolan viesti Kauhavalla. Luontoliikunnasta voi nauttia myös maastopyörän selässä. Tämän hetken trendikkäin tapa seikkailla poluilla on sähkömaastopyörä, jolla ylittää helposti jyrkimmätkin mäet. Katso parhaat pyöräreitit bikeland.fi/maastopyoraily-sivustolta.
Rauhallisemmasta menosta nauttivat taas ripustavat kiikarit kaulaan ja lähtevät bongaamaan muuttolintuja kallioille ja kukkuloille. Lisäintoa bongaukseen saa ottamalla vastaan Tunnista 100 lintulajia -haasteen birdlife.fi-sivustolla.
Maassamme on havaittu yli 480 lintulajia.
Kevätpuuhiin kuuluu myös polttopuiden teko, jotta klapit ehtivät kuivua kesän aikana ennen talvivarastoon siirtoa. Halkojen hakkuu linnun laulun tahtiin on paitsi loistavaa hyötyliikuntaa, myös maanläheistä ja mielen tyhjentävää meditaatiota.
Kesä
Kun aurinko on korkeimmillaan, tuoksuja tulvivassa metsässä on mukavan viileää patikoida puiden suojassa. Patikkaretkelle lähdettäessä uikkarit kannattaa pukea jo valmiiksi päälle, jotta voi pulahtaa metsälampeen tai -järveen matkan varrella.
Veden äärellä mieli rentoutuu myös mato-ongella pikkukaloja narraten. Jos mielii metsäkoskille tai -järville virvelöimään tai kalapyydyksille, on muistettava maksaa kalastukseen oikeuttava kalastonhoitomaksu (47 €/vuosi 18–69-vuotiailta, eraluvat.fi).
Jos taas aarteenetsintä oli lempipuuhaa lapsena, kesällä kannattaa ottaa haltuun geokätköily! Tämä ilmainen kätköbongailu yhdistää aarrejahdin luonnossa liikkumiseen. Pieniä lokikirjoja sisältäviä kätköjä on lukuisia niin Suomessa kuin maailmalla, ja kätköjen sijainnit löytyvät geokätköilysovelluksesta. Alkuun harrastuksessa auttaa geokätköt.fi-sivusto.
Geokätköjä on Suomessa yli 80 000 ja koko maailmassa yli 2,7 miljoonaa.
Suunnistuksen ystävien kesän kohokohta on 15.–16.6.2024 Kauhavalla juostava Jukolan Viesti – maailman suurin suunnistuskilpailu. Viime vuonna tapahtuma houkutti yli 16 000 suunnistajaa. Heinäkuun puolenvälin jälkeen taas koittaa marjastajien onnenpäivät, kun metsät alkavat täyttyä mustikoista.
Entä milloin viimeksi nukuit yön tähtien alla? Suomen luonnon päivänä 31.8.2024 vietetään taas Nuku yö ulkona -kampanjaa, johon viime vuonna osallistui yli 135 000 suomalaista.
Jokaisenoikeudet antavat luvan nukkua teltassa tai riippumatossa missä vain metsässä – kansallispuistoja, suojelu- ja piha-alueita lukuun ottamatta. Nuotion sen sijaan saa sytyttää vain omassa metsässä tai kansallispuistojen tulentekopaikoilla, metsäpalovaroituksia tietenkin noudattaen.
Syksy
Ilman viilentyessä metsään saapuvat upeat ruskan värit: kanervat hohtavat punaisina, lehtipuut kullankeltaisessa ja oranssissa väriloistossa… Nyt reppuun kannattaakin pakata kamera tai vähintään älypuhelin, jotta metsäretken ruskamaisemat voi taltioida kuviin.
Ikimuistoisen luontoelämyksen tarjoilee myös melontareissu hyvien eväiden kera. Syksyllä retkeilijän pakollisiin varusteisiin kuuluvat luonnollisesti sienikori ja -veitsi, jotta kantarellit, korvasienet, suppilovahverot ja muut metsän herkut voi poimia kotiinviemisiksi. Koska sienikausi kestää pitkälle syksyyn, uusia sienireseptejä kannattaa googlailla hyvissä ajoin. Syyskuussa puolukat valtaavat mättäät, joten koriin on hyvä jättää tilaa marjoillekin.
On 200 syytä lähteä sieneen. Niin monta hyvää ruokasienilajia metsistämme löytyy.
Marjat ovat metsänantimista ehkä helpointa kerättävää, mutta vain mielikuvitus on rajana leivottaessa metsänantimista. Hyödynnä leivonnaisissa esimerkiksi lakkoja, karpaloita, nokkosta, siankärsämöä, horsmaa, mesiangervoa, kuusenneulasia, katajaa ja kuusenkerkkäsiirappia sekä riistaa. Leivontavinkkejä voit vilkaista artikkelista: ”Metsän maut parhaimmillaan”.
Jos taas metsästysvietti on syttynyt, nyt on aika selvittää eri riistalajien pyyntiajat Suomen riistakeskuksen riista.fi-sivustolta, josta löytyy tietoa myös metsästysluvista.
Syksyisessä luonnossa vaeltaessa katse kannattaa kääntää myös taivaalle: lintuaurat suuntaavat takaisin etelään, ja loka-marraskuussa onnekas retkeilijä voi kuulla laulujoutsenten muuttolaulun.
Vuoden päättää perinteinen kuusenhakuretki, kun on aika hakea joulupuu omasta metsästä tai joulukuusiviljelmiltä.
Lähteet: lapponiahiihto.fi, luontoon.fi, birdlife.fi, bikeland.fi, suomenlatu.fi, jukola.com, geokätköt.fi, eraluvat.fi, riista.fi
Artikkeli on julkaistu Terve Metsä -lehdessä 1/2024 >>
Teksti: Kirsi-Marja Kauppala
Kuvitus: Tomi Sunnarborg