fbpx
eMetsä eMetsä keyboard_arrow_right

Parhaan tuoton metsätilaltaan saa, kun metsää hoitaa ja hakkaa silloin, kun metsän kasvu sitä tarvitsee. Päätöksenteossa ei kannata jäädä odottamaan parempia säitä tai suhdannepiikkejä. Suhdanteet vaihtuvat usein yllättäen ja uusi odottelu alkaa, mikä voi olla metsälle kohtalokasta. Aina on hyvä sää tehdä puukauppaa.

Puukauppapäätös on monen asian summa. Totta kai tukki- ja kuitupuun yksikköhinta vaikuttaa metsän kasvatuksen tulokseen, mutta ainoana päätöstä ohjaavana tekijänä se ei ole järkevä. Yhtä lailla tulokseen vaikuttavat tehtävien hoitotöiden ja -hakkuiden ajoitus sekä metsätuhoriskin lisääntyminen liiallisen tiheyden tai yli-ikäisyyden vuoksi. Periaatteessa metsää voi verrata mihin tahansa talletukseen. Kun kasvu hidastuu riittävästi eli korkoon verrattava tuotto alenee, on järkevämpää sijoittaa rahat uudelleen entistä tuottavammin kuin jatkaa vanhaan malliin.

Metsäsuunnitelman hakkuuehdotukset

Yleisimmin puukaupan lähtökohtana ovat metsäsuunnitelman toimenpide-ehdotukset tai metsäasiantuntijan tilakäynnillä tekemät mittaukset.

Luota metsäsuunnitelman hakkuuehdotuksiin. Niiden perusteella metsäasiantuntijan on helppo ja nopea tarkistaa maastokäynnillä ehdotetun hakkuun oikea-aikaisuus sekä puulajikertymät. Samassa yhteydessä saat myös arvion puukaupan metsätulosta sekä laskelman mahdollisista jälkitöistä, kuten metsänuudistamisen työt ja viljelymateriaalit. Tilakäynnin yhteydessä myös suunnitellaan korjuuta, huomioidaan alueen luonto- ja maisema-arvot sekä tietenkin metsänomistajan omia toiveita. Metsäasiantuntija voi tehdä tilakäynnin myös ilman metsäsuunnitelma tietoja.

Harvenna ja uudista suunnitelmallisesti

Harvennuspuukaupat kannattaa tehdä heti, kun metsän tiheys on tullut liian tiukaksi. Harvennuspuu tuo tuloja muutamasta satasesta aina tuhansiin euroihin hehtaarilta. Ensiharvennuksessa puu- ja tulokertymä on pieni, mutta ns. toisessa väljennysharvennuksessa helposti yli 1000 euroa hehtaarilta kun kertymässä on mukana jo tukkipuuta. Harvennuksen jälkeen metsä ”räjähtää” kasvamaan, kun parhaat puuyksilöt saavat kasvutilaa, ravintoa ja valoa.

Useimmin uudistushakkuun ajankohtaa mietitään pitkään ja tehdään ns. luopumistyötä. Ei hennottaisi uudistaa hyvin kasvavaa, komeaa tukkipuumetsää. Puukauppapäätöksissä kannattaa kuitenkin pitää pää kylmänä, sillä tietyn rajan jälkeen jokainen siirretty vuosi vähentää metsän korkotuottoa. Määrätietoisella ja suunnitelmallisilla hoito- ja hakkuutoimilla metsän kiertoaika lyhenee ja koko metsikön taloudellinen tulos paranee. Aika on rahaa metsässäkin.

Alkuun pääset helposti kirjautumalla kaikille metsänomistajille maksuttomaan eMetsä-verkkopalveluun. Palvelun kautta voit pyytää tarjouksen puukaupasta vain muutamalla klikkauksella.

Metsänomistajalla vapaus valita

Uudistunut metsälaki antaa entistä suuremman vapauden metsänomistajalle päättää, kuinka metsiään hoitaa. Puukauppapäätöksen takana voi olla myös muita arvoja, kuin pelkät taloudelliset näkökulmat. Elämäntilanteen kuitenkin niin vaatiessa, omasta metsästä voi löytyä rahoitusratkaisu tärkeisiin hankkeisiin. Päätöstä punnitessa, kannattaa kuitenkin aina keskustella metsäasiantuntijan kanssa. Neuvot ovat ilmaisia, mutta niiden arvo voi olla huikea.

Mitä metsällä voi tienata?