fbpx
eMetsä eMetsä keyboard_arrow_right

Miten koet yleisen keskusteluilmapiirin metsäalasta ja -teollisuudesta? Uutisoidaanko metsäalasta tarpeeksi? Kysyimme asiaa Stora Enson kesäharjoittelijoilta, ja muun muassa näin he vastasivat.

Tiedustelimme Stora Enso Metsän tämän vuoden harjoittelijoilta metsäalasta, metsien hoitamisesta ja suhteesta metsään monelta eri kantilta.

Yksi kysymyksistä koski alan uutisointia. Millä tavalla metsäalan tulevat ammattilaiset näkevät metsäteollisuutta koskevat sisällöt tiedotusvälineissä?

Hyvin perustelluissa vastauksista välittyy kokemusten kirjo. Moni toivoo lisää faktatietoa uutisoinnin pohjaksi ja monipuolisempaa uutisointia metsäalasta ja sen muutoksesta.

Tässä poimintoja vastauksista.

Uutisointi riippuu lähteestä

– Metsäteollisuudesta uutisoidaan melko vähän.

– Riippuu lähteestä. Vakavasti otettavat uutislähteet neutraaleita, muilla saattaa olla negatiivista varautuneisuutta, joka johtaa huonojen uutisten etsimiseen.

– Pääsääntöisesti melko positiivista.

– Riippuu mediasta. Viime vuosina olen nähnyt paljon hyviä artikkeleita esimerkiksi metsien hoitoon ja luonnonsuojeluun liittyen.

– Pika- ja klikkikulttuuri näkyy myös journalismin laadussa.

Lisää tietoa uraauurtavasta alasta

– Koen sen melko neutraalina. Omiin silmiini on osunut pääasiassa tehtaita koskevia uutisia investoinneista sekä lakkautuksista. Olisi tervetullutta, että valtamedia uutisoisi enemmän metsäalan uusista innovaatioista. Ihmisten olisi ehkä helpompi ymmärtää metsäalan muutosta, jos lisättäisiin ymmärrystä muutoksista puun käyttämisessä.

– Toivoisin että media pyrkisi enemmän tuomaan esiin metsäalan hyviä vaikutuksia ja mahdollisuuksia, sillä medialla on nykypäivänä valtava kyky vaikuttaa ihmisten mielipiteisiin. Tuntuu, että media lisää esimerkiksi nuorten ahdistusta turhan paljon. Metsäteollisuudesta halutaan tehdä iso paha, vaikka mielestäni alallamme on vilpitön halu toimia esimerkiksi ilmastonmuutoksen pysäyttämisen eteen. Faktatietoa, asiantuntijahaastatteluiden ja tutkimustulosten käyttöä lehtien uutisoinnissa tulisi mielestäni lisätä.

– Metsäalan rooli tuntuu tällä hetkellä ristiriitaiselta mediassa. Ehkei sen merkityksellisyyttä ja potentiaalia paremman tulevaisuuden mahdollistajana ymmärretä täysin.

– Siinä olisi kehitettävää. Uutisotsikoihin nostetaan monesti vain negatiisivia asioita, vaikka metsäteollisuus tekee monella saralla uraauurtavaa työtä.

Artikkeli on julkaistu Terve Metsä-lehdessä 4/2021

Teksti: Minna Takkunen

Ammenna voimia metsästä vuoden jokaisena päivänä 
keyboard_arrow_rightLue kirjoitus
Enemmän vesistötietoa metsäasiantuntijoille
keyboard_arrow_rightLue kirjoitus