fbpx
eMetsä eMetsä keyboard_arrow_right

Terve Metsä -lehti päätti kesyttää umpihangen metsäasiantuntijoiden päivittäisessä käytössä olevilla välineillä. Selvitimme, miten armeijasta tuttu metsäsuksi pärjää nykyaikaisille lumikengille ja liukulumikengille.

Vitivalkoinen umpihanki, jossa vain metsäjäniksen keveät poukkoilevat jäljet rikkovat hangen pinnan. Umpihanki on kiehtova seikkailu tutkimusmatkalle luontoon, jossa vain jänis näyttää kulkeneen. Nyt otetaan välineistä mittaa.

Välineet

Moderni lumikenkä:

TSL 227 Camo

Trendikäs liukulumikenkä:

OAC Ski Based XCD GT UC

Perinteinen metsäsuksi:

Ozoom-suomupohja-metsäsukset 230 cm

Sauvat:

Peltonen-metsäsauva

Testiaika

Valtteri-lumimyräkän jälkeinen päivä 30. tammikuuta 2022. Pehmeää pakkaslunta noin 60 cm ja lisää satoi.

Testaajatoimittaja

Suht’koht normaalivartaloinen ja -kuntoinen toimistotyöntekijä, ikää reilu puolivuosisataa ja painoa alle 80 kg. Apupoikana teini-ikäinen umpihangen ensikertalainen ja neuvonantajina Stora Enson metsäammattilaisia.

Testimetsä

Järeää mäntyvaltaista eteläsavolaista rantasekametsää, osin pusikoitunutta alikasvosta.

Lumikengät

Keveitä komposiittisia lumikenkiä on kätevä kuljettaa omassa pienessä pussukassaan. Kengät eivät paljoa paina tai vie tilaa esimerkiksi repusta. Testaajatoimittajan aiempi lumikenkäkokemus oli metsurihommista 80-luvulta. Tuolloin neliskanttiset alumiiniputkikehikot sidottiin tiukasti remmeillä saappaisiin, mukaan lukien kantapää. Kävely oli kuin Aku Ankalla, vaappuvaa jalkojen heittelyä ja välillä heittäydyttiin itsekin hankeen.

Testin modernit lumikengät ovat sulavalinjaiset ja pyöristetyt.

Tukeva side on kantapäästä irti, jolloin askellus on luontevaa, päkiällä eteenpäin ponnistavaa etenemistä. Lumikenkien pito on jopa raju, kiitos kunnon piikkihammastuksen.

Lumikengät soveltuvat lyhyisiin metsäretkiin ja vaativiin maastoihin.

Testipäivänä lumen rakenne ei kantanut testaajaa hangen pinnalla, vaan pohjia myöten mentiin. Kulkeminen oli kuitenkin helpompaa kuin ilman lumikenkää. Askeltaessa lumi tiivistyy ja helpottaa ponnistamaan eteenpäin. Metsäsauvat auttoivat tasapainon pidossa ja kevensivät kulkua.

Lumikenkien jättämä jotos näyttää upealta, ollen kuin jättiriekon telaketjupolku. Paluu omia jälkiä pitkin oli jo huomattavasti keveämpää.

Lumikengät soveltuvat lyhyisiin metsäretkiin ja vaativiin maastoihin. Mitä enemmän ojia ylitettävänä, jyrkkiä mäen tömpäreitä tai risukkoisuutta, sen parempi valinta lumikenkä on. Aika monen metsäasiantuntijan peräkontissa kulkeekin lumikengät.

Liukulumikengät

Liukulumikenkä on sanana varsin uusi ja harhaanjohtava. Ulkonäöltään liukulumikenkä on lyhyt ja leveä, kuin laskettelurinteiden temppusuksi. Parissa vuodessa liukulumikengistä on tullut retkeilijöiden hittiväline ja kauppojen hyllyt ovat tuotteista loppuunmyytyinä. Makeen näköiset vehkeet.

Liukulumikengän pohjassa keskellä on pitokarva, joka nimensä mukaisesti toimii ”pitovoiteena” liukkaalla lumella. Liukupinnat taas ovat kuin mistä tahansa suksesta ja tosiaan liukkaat.

Suksen reunassa on laskettelusuksista tuttu teräskantti, joka houkuttelee taitavia hiihtäjiä telemark-lasketteluun pitkin rinteitä.

Pehmeässä lumessa liukulumikengällä meno oli himpun verran keveämpää kuin lumikengällä.

Liukulumikenkiä on saatavana 120–160 sentin skaalalla, ja Terve Metsä -lehden testissä olivat 160-senttiset kapulat. Pehmeässä lumessa liukulumikenkäkin painui pohjia myöten. Silti meno oli himpun verran keveämpää kuin lumikengällä. Huolellisesti etenemällä suksen kärjen sai pysymään hangen pinnalla, ja tämä helpotti helpossa maastossa kulkemista. Liukulumikenkiä käyttäessä on oltava aina olla sauvat mukana, toisin kuin lumi­kengillä.

Sekä lumikenkien että liukulumikenkien siteisiin käyvät mitkä tahansa jalkineet, hiihtoranttia ei tarvita.

Metsäsuksi

Metsäsuksi on testaajalle tuttu jo armeija-ajoilta. Testaaja omistaa 2,30-metriset Ozoom-merkkiset suomupohjasukset. Lapissa metsäsukset voivat olla liki kolmemetrisiä. Se on kai sitä lapinlisää? Pehmeässä lumessa pitkillä metsäsuksillakin mennään pohjia myöten, meno on hidasta ja käy täydestä työstä.

Leveäsompaiset sauvatkin tahtovat painua syvälle hankeen, mutta sauvat ovatkin umpihangessa enemmän tasapainoittamassa kuin työntämässä vauhtia.

Matka kuitenkin etenee vauhdikkaasti lumikenkiin verrattuna.

Metsäsuksillakin meno on hidasta, mutta matka etenee vauhdikkaasti lumikenkiin verrattuna.

Pitkät metsäsukset jalassa askellus ottaa mukavasti etureisiin, aivan toisella tavalla kuin latusuksilla hiihdellessä. Jos paluumatkalla pääsee hyödyntämään samaa reittiä, suksi liukuu ladulla ja vauhti paranee. Paitsi jos hiihtäjä erehtyy oikaisemaan lammen jäälle.

Mitä enemmän lunta jään päällä, sen varmemmin ihistynyttä vettä lumen alla. Sauvanreunalla sai suksenpohjat puhtaaksi paannelumesta ja matka jatkui. Saappaissa on hyvä olla kunnon hiihtorantti kärjessä ja sideura kannassa, niin kenkä pysyy tukevasti remmi­siteessä.

Leikkimielisen vertailun voittaja

Minkä näistä kolmesta ottaisit autiolle saarelle? Valinta on vaikea ja olosuhteet ratkaisevat paremmuuden.

Lumikengillä voi mennä myös ilman sauvoja, jos tarvitsee kädet vapaaksi. Lumikenkä on helppo pitää mukana ja ainoa oikea väline pusikkoisiin ja vaikeisiin maastoihin.

Liukulumikengät kulkevat autossa ilman suksitelinettä. Hyvälle hiihtäjälle väline on hauska ja ketterä, etenkin jos tykkää vauhdista ja mäenlaskusta. Testaaja tykästyi niihin kyllä.

Metsäsuksi on paras väline pidemmille matkoille, suuntavakaa hiihdettävä ja tuottaa kunnon ladun jälkeensä. Testaajan valinta autiolle saarelle onkin perinteinen, vanha kunnon metsäsuksi.

Kiitos välinelainasta ja kokemuksista: Juho M, Heikki L, Risto H, Seppo H, Siiri N.