Stora Enso käynnisti vuonna 2024 Suomessa metsätalouden vesiohjelman, jonka tavoitteena on nostaa metsänkäsittelyn yhteydessä tehtävien vesiensuojelutoimenpiteiden tasoa ja parantaa vesien laatua. Tarkoituksena on ottaa käyttöön uusia metsänhoitokäytäntöjä vesiensuojelun ja vesiekosysteemien hoidon tehostamiseksi sekä tarjota metsänomistajille tukea ja palveluja vesiensuojeluun liittyen. Vesiohjelman neljä pääteemaa on nyt valittu.
Vesiohjelman pääteemat valittiin kuulemalla laajasti metsäalan ammattilaisia, viranomaisia, tutkijoita ja luontojärjestöjä. Sen perusteella Stora Enson vesiohjelman painopistealueiksi nousivat
- Pienvedet
- Suot ja turvemaat
- Valuma-aluetason suunnittelu
- Sidosryhmäyhteistyö
”Metsätaloudessa nämä neljä teemaa ovat merkittävimmät asiat, joilla vesistöjen hyvinvointiin voidaan vaikuttaa. Nyt käynnissä on edellä mainittujen teemojen tavoitteiden ja mittariston määrittely”, kertoo yritysvastuujohtaja Pekka Kallio-Mannila Stora Enson Suomen puunhankinnasta.
Monimuotoisuudelle arvokkaat pienvedet ja niiden rantametsät ovat vuorovaikutuksessa keskenään ja auttavat parantamaan metsien ekologista tasapainoa ja terveyttä. Suoluonnon huomioon ottaminen tukee sekä monimuotoisuus- että vesiensuojelun tavoitteita ja auttaa kasvattamaan koko valuma-alueen vedenpidätyskykyä. Valuma-alue on maaston muotojen rajaama alue, jonka rajojen sisään satanut vesi päätyy alueen vesistöön, kuten jokeen, puroon tai järveen. Valuma-aluetason suunnittelun avulla päästään paremmin perille yksittäisten kohdekohtaisten toimenpiteiden vaikutuksista.
Metsätalouden toimenpiteiden suunnittelu vaatii yhteistyötä eri toimijoiden, kuten metsänomistajien, metsäyhtiöiden, kuntien, ympäristöjärjestöjen ja viranomaisten välillä. Sidosryhmäyhteistyö on tärkeää, jotta mahdollistetaan vesistöjen tilan kannalta kestävimmät ja tehokkaimmat ratkaisut.
”Tarkka teemoitus ja huolellisesti suunnitellut toimenpiteet ovat tärkeitä, jotta vesiohjelman vaikutus on mahdollisimman laaja-alainen ja uudistava. Uudistavalla tarkoitamme, että metsänhoidon toimenpiteet lisäävät metsän monimuotoisuutta eivätkä vain ylläpidä sitä,” Kallio-Mannila jatkaa.
Vesiohjelma on osa Stora Enson monimuotoisuusohjelmaa, jossa vuoteen 2030 ulottuvien toimenpiteiden tavoitteena on lisätä lajien, elinympäristöjen ja maisemien monimuotoisuutta. Toimenpiteitä seurataan kuuden monimuotoisuusindikaattorin avulla. Niitä ovat maalahopuun säilyminen, tekopökkelöiden tekeminen, säästöpuiden ja suojakaistojen jättäminen, arvokkaat elinympäristöt, maaperän ja vesistöjen suojelu.

Historiaa: Laajentuminen Saimaan vesistön metsiin 1880-luvun lopulla
keyboard_arrow_rightLue kirjoitus
Stora Enso palkkaa lisää ympäristöasiantuntijoita
keyboard_arrow_rightLue kirjoitus