fbpx
eMetsä eMetsä keyboard_arrow_right

Tiesitkö, että voit laittaa puukaupasta saamasi tulot kasvamaan korkoa ja koronkorkoa Tähtitilille? Stora Enson palveluasiantuntija Merja Simonen kertoo, mistä kovakorkoisessa Tähtitilissä on kyse.

Puukauppatulot Tähtitilille – mikä Tähtitili oikein on?

Tähtitili on Stora Enson tarjoama puukauppapalvelu. Metsänomistaja voi jättää osan, tai vaikka kaikki, puukauppatulot Tähtitilille arvonlisäveroineen korkoa kasvamaan. Tähtitilillä oleville varoille maksetaan kiinteää korkoa. Halutessaan varoja voi nostaa kuluitta. Tähtitili-palvelu on ollut käytössä yli 15 vuoden ajan, ja sitä on hyödyntänyt reilut 10 000 tyytyväistä metsänomistajaa.

Puukauppatulot maksetaan metsänomistajan pankkitilille. Metsänomistajan tuleekin puukaupan yhteydessä ilmoittaa omalle metsäasiantuntijalleen, kuinka suuren prosenttiosuuden toteutuvasta kauppasummasta ja arvonlisäveroista hän haluaa jättää Tähtitilille. Asiasta voi sopia myös hakkuun jälkeen mittaustodistuksen allekirjoittamisen yhteydessä. Tähtitilille jätettävän summan tulee olla vähintään 1 000 euroa.

Kuinka suurta korkoa tilillä oleville varoille maksetaan? Entäpä ne kulut?

Kun laitat puukauppatulot Tähtitilille, siellä oleville varoille maksetaan kiinteää korkoa. Tuotto on samaa tasoa kuin hyvin hoidetulla, kasvavalla metsällä. Tällä hetkellä Stora Enso maksaa ensimmäisen kahden vuoden ajan peräti 4,5 prosentin korkoa ja tämän jälkeen 3,5 prosentin jatkokorkoa. Pidemmällä aikajänteellä metsänomistaja pääsee siis hyötymään korkoa korolle -ilmiöstä. Tähtitilin käytöstä ei synny metsänomistajalle minkäänlaisia hallinnointi- tai nostokuluja.

Miten rahaa voi nostaa Tähtitililtä?

Rahaa voi nostaa Tähtitililtä koska tahansa, mutta rahan siirtymiseen kannattaa varata aikaa reilu kuukausi. Nostoerän suuruuden tulee olla vähintään 1 000 euroa. Stora Enso laskee pääomalle koron nostopäivän mukaan.

Tähtitilin hallinnointi onnistuu näppärimmin eMetsä-verkkopalvelussa. Hallinnointiin liittyvistä toimenpiteistä voi kuitenkin sopia myös ottamalla yhteyttä Stora Enson asiakaspalveluun (puh. 020 46 1478, avoinna arkisin klo 7.30–16.30).

Tähtitilin käytöstä ei synny metsänomistajalle minkäänlaisia hallinnointi- tai nostokuluja. Pidemmällä aikajänteellä metsänomistaja pääsee hyötymään korkoa korolle -ilmiöstä.

Miten Tähtitilin korkotuloja verotetaan?

Tähtitilin korko lasketaan vuoden lopussa. Metsänomistajien ei tarvitse huolehtia verojen maksusta, sillä Stora Enso hoitaa korkotuloista pääomatuloveron mukaisen ennakonpidätyksen sekä raportoinnin. Metsänomistajan on vain tarkastettava, että veroehdotukseen merkityt pääomatulotiedot ovat oikein. Toteutuneet korkotulot ovat nähtävissä eMetsän arkistoon tallentuvasta tai postissa tulevasta vuosiyhteenvedosta. Yhtymät, yhteismetsät, säätiöt, yhdistykset ja yritykset vastaavat verojen maksusta ja verottajalle tehtävästä raportoinnista itsenäisesti. 

Voiko Tähtitilille siirtää myös pankkitilillä olevia varoja?

Ei valitettavasti. Tähtitilille voidaan jättää vain Stora Enson kanssa tehdyistä puukaupoista saadut tulot ja arvonlisäverot.

Mihin tilanteisiin Tähtitili sopii?

Tähtitiliä voi hyödyntää esimerkiksi tilanteessa, jossa metsässä on harvennus- tai päätehakkuutarpeita, mutta metsänomistajalla ei ole välitöntä tarvetta puukauppatuloille. Puukauppatulot Tähtitilille voi jättää jemmaan hyvällä korolla myöhäisempää tarvetta varten tai vaikkapa metsätilan sukupolvenvaihdoksiin varallisuudeksi. Esimerkiksi tulevien vuosien metsänhoitotöihin tai -investointeihin korvamerkityt rahat kasvavat tilillä mukavasti korkoa.

Lue lisää Tähtitilistä »

Artikkeli on julkaistu Terve Metsä -lehdessä 4/2023

Teksti: Tuomas I. Lehtonen 
Kuva: Adobe Stock

Haluatko tietää Tähtitilistä lisää?

Täyttämällä lomakkeen, saat henkilökohtaisen yhteydenoton ja voit keskustella metsäasiantuntijan kanssa tarkemmin Tähtitilistä tai muista haluamistasi metsäasioista.

Käyttämällä lomaketta hyväksyt tietosuojakäytäntömme.

Paras pakkaus syntyy yhteistyössä asiakkaan kanssa
keyboard_arrow_rightLue kirjoitus
Harvennushakkuut turvallisesti yhteisillä säännöillä
keyboard_arrow_rightLue kirjoitus
Enemmän vesistötietoa metsäasiantuntijoille
keyboard_arrow_rightLue kirjoitus