Metsäsertifiointi osoittaa, että puu on kasvatettu kestävästi. Tänä päivänä asiakkaat vaativat yhä useammin sertifioitua puuta, josta myös metsänomistaja saa paremman hinnan.
FSC®-sertifioinnin tavoitteena on yhdistää ympäristön ja sosiaaliset arvot huomioonottava sekä taloudellisesti kannattava metsänhoito. Vuodesta 2011 käytössä olleeseen sertifiointiin kuuluu Suomessa noin 10 000 metsänomistajaa.
Yksi FSC-sertifioinnin kulmakivi on se, että vähintään viisi prosenttia metsäalasta jätetään kokonaan metsänhoidon ulkopuolelle. Tätä täydennetään ympäristötavoitteilla kasvatettavalla metsällä. Esimerkiksi jatkuvapeitteinen kasvatus toimii tällaisena metsän monimuotoisuutta tai rakennepiirteitä lisäävänä kasvatustavoitteena.
”Muita vaihtoehtoja ovat esimerkiksi lehtipuun lisääminen tai tavanomaista leveämpien suojavyöhykkeiden jättäminen metsälampien ympärille. Vaihtoehtoisesti metsään jätetään päätehakkuun jälkeen tavanomaista enemmän lahopuuta. Vastaavanlaisia toimenpiteitä on ollut käytössä jo pitkään”, Stora Enso Metsän yritysvastuupäällikkö Janne Yrjönen mainitsee.
Yrjönen kuvaa FSC-sertifiointiin liittymistä arvovalinnaksi.
”Sertifikaatti osoittaa, että metsänomistaja haluaa harjoittaa kestävää metsänhoitoa ja kantaa kortensa kekoon metsänhoidon vastuullisuuden lisäämiseksi. Toki isona kimmokkeena on se, että maksamme sertifioiduille puulle merkittävää lisähintaa.”
Sertifioidun puun kysyntä kasvaa tasaisesti. Tämän taustalla on asiakkaiden vastuullisuusajattelun lisääntyminen. Myös puuntuonnin loppuminen Venäjältä on lisännyt kotimaisen FSC‑puun tarvetta.
Kaikki kuolleet puut jätetään uuden standardin mukaan metsään, jollei laki määrää toisin metsätuhojen torjunnasta.
”Tässä ei häviä taloudellisesti, vaikka sertifiointi aiheuttaakin jonkin verran kustannuksia luonnonhoidon korkeamman tason kautta. Paremman hinnan saa yhdistettyä monimuotoiseen metsänhoitoon, ja jos näitä molempia pitää tärkeinä, kannattaa asiaan ehdottomasti tutustua. Sertifiointi sopii suunnitelmalliselle metsänomistajalle, joka haluaa hoitaa metsiään kestävästi ja jättää ne hyvässä kunnossa myös seuraaville sukupolville”, Yrjönen summaa.
Perhemetsäomistukseen sopii ryhmäsertifiointi
Pienmetsänomistajat saavat sertifikaatin ryhmäsertifioinnin kautta. Tällöin sertifiointipalveluja tarjoava yritys, kuten Stora Enso, hoitaa asiaan liittyvän hallinnon. Liittyminen on vaivatonta ja toistaiseksi maksutonta.
”Stora Enson FSC-ryhmään voi liittyä kuka tahansa vähintään 50 hehtaarin metsänomistaja. Pienemmillekin metsänomistajille palvelua tarjotaan, jos heillä on vähintään tuhat kuutiota myytävää puuta seuraavan viiden vuoden aikana. Metsävaratieto pitää olla olemassa, ja valmiudet sähköisten palvelujen käyttöön. Sertifikaatti on metsänomistajakohtainen, ja siihen voi liittää useita tiloja”, Yrjönen kertoo.
Stora Enson ryhmäsertifiointi on kasvattanut suosiotaan. Vuosittainen lisäys on ollut noin 150 jäsentä. FSC kiinnostaa erityisesti ammattimaisesti metsänhoitoon suhtautuvia metsänomistajia.
Kun sertifiointia on päätetty hakea ja alkuvaiheen määrittelyt tehty, on hallinnointi helppoa. Stora Enson FSC-asiantuntija hoitaa paperityöt metsänomistajan puolesta ja pitää tämän ajan tasalla siitä, mitä tehdä. Koulutusta ja tietoa on runsaasti tarjolla. Halutessaan sertifioinnista voi myös irtautua vuoden irtisanomisajalla.
Keskimäärin parista viikosta muutamaan kuukauteen kestävä liittymisprosessi etenee alkukeskustelusta sopimuksen tekoon ja sen noudattamiseen. FSC-sertifiointiin liittyvät toimenpiteet sisällytetään metsäsuunnitelmaan. Lopuksi tehdään vielä liittymisauditointi, jonka jälkeen voi alkaa myydä sertifioitua puuta. Puuta kannattaa myydä sertifikaatin haltijalle, mutta kiellettyä sen myynti ei ole muillekaan.
Suomen FSC-standardi uudistuu ensimmäistä kertaa
Suomen FSC-standardi uudistuu tänä vuonna. Tavoitteena on tarkentaa vaatimuksia ja vähentää tulkinnanvaraisuutta.
”Suurimmalle osalle FSC-sertifioiduista metsänomistajista uudistus ei aiheuta merkittäviä muutoksia. Tietyt vesistöjen ja arvokkaiden luontokohteiden suojavyöhykkeet muuttuvat paremmin kohteen ominaispiirteet turvaaviksi, mikä voi mietityttää joitakin metsänomistajia. Sinänsä monet muutokset sisältyvät jo Stora Enson omiin ohjeistuksiin”, Yrjönen toteaa.
”Standardin muuttuessa tarjoamme metsänomistajille tietoa ja koulutusta. Jos muutokset hyväksyy, FSC-ryhmäämme jo kuuluvan metsänomistajan ei tarvitse tehdä mitään”, Yrjönen mainitsee.
Artikkeli on julkaistu Terve Metsä -lehdessä 2/2023
Teksti: Minna Kalajoki
Kuva: Stora Enso