Terve Metsän reseptikilpailu on ratkennut. Saimme runsaasti herkullisia reseptejä, kiitos niistä kaikille osallistujille! Valitsimme parhaista parhaat ja julkaisemme nyt palkitut leivonnaisreseptit. Samalla kerromme, millaisia metsänantimia voi käyttää leivonnassa.
Terve Metsä -lehdessä käynnistettiin viime vuoden lopulla lehden lukijoille Metsän makuja -reseptikilpailu. Kilpailussa pyydettiin lukijoilta leivonnaisreseptejä Stora Enson 150-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Voittajaksi valikoitui kuopiolaisen Elisa Pitkäsen raikas ja syvänmakuinen puolukka-rahkatorttu. Toisen palkinnon vei Elvi Tuoriniemi Pyhäjärveltä muropohja-lakkapiirakallaan, ja pronssia sai iisalmelaisen Annikki Jauhiaisen puolukka-piparkakku.
Kilpailuun lähetetyissä resepteissä oli hyödynnetty kekseliäästi erityisesti mustikkaa, puolukkaa ja suppilovahveroa. Lisäksi nähtiin lakkoja, karpaloita, nokkosta, siankärsämöä, horsmaa, mesiangervoa, kuusenneulasia, katajasuolaa ja kuusenkerkkäsiirappia sekä poronlihaa.
Metsä tarjoaa runsaasti myös muita antimiaan leivontaan. Leipojan kannattaa muistaa marjoista metsämansikka ja vadelma, sienistä ainakin kantarelli, herkkutatti ja rouskut, yrteistä esimerkiksi ketunleipä, saksankirveli ja karhunlaukka. Myös kerkät käyvät leivonnaisiin. Suolaisiin piirakoihin myös monipuolinen riista on mahtava kotikokin innovaation lähde.
Monipuoliset metsänantimet
Marjat ovat metsänantimista ehkä helpointa kerättävää. Marjoja voi esimerkiksi pakastaa, kuivata, hillota ja mehustaa.
Myös sieniä voi käyttää leivonnassa monessa muodossa; tuoreina, pakastettuina, kuivattuina, suolattuina ja pikkelöityinä. Yrttejä taas kannattaa kuivata, pakastaa tai vaikka pikkelöidäkin lajikkeen mukaan. Sienien ja yrttien kerääjän on oltava valppaana, jotta koriin päätyy vain syötäviä sieniä ja kasveja.
Jokamiehenoikeudet takaavat mahdollisuuden kerätä marjoja, sieniä, ruohovartisia kasveja ja maahan pudonneita oksia ilman maanomistajan lupaa. Puuvartisten kasvien, varpujen ja kerkkien keräämiseen lupa tarvitaan. Neulaset pitää puhdistaa ennen käyttöä etikkavedessä ja soodavedessä. Neulasia voi pakastaa, ja kerkkiä voi lisäksi kuivata tai vaikkapa keittää siirapiksi.
Vinkki!
Vain mielikuvitus on rajana leivottaessa metsänantimista. Hyödynnä leivonnaisissa esimerkiksi lakkoja, karpaloita, nokkosta, siankärsämöä, horsmaa, mesiangervoa, kuusenneulasia, katajaa ja kuusenkerkkäsiirappia sekä riistaa.
Ylläpidä metsän keruumahdollisuuksia
Marjojen, sienten, yrttien ja muiden luonnontuotteiden kerääminen on suomalaisille luonnollinen osa metsien käyttöä. Puustoltaan monipuoliset ja eri kehitysvaiheessa olevat metsälöt tarjoavat hyviä apajia sienestäjille ja marjanpoimijoille. Usein lajistoltaan ja satomäärältään rikkaimmat apajat ovat erilaisten kasvupaikkojen reunat eli vaihettumisalueet. Niissä yhdistyvät molempien luontotyyppien eliöstölajit sekä valoisuus, ja lämpöolot ovat suotuisat. Näillä alueilla kannattaa metsänkasvatuksessa suosia kerroksellisuutta, monen kokoisia ja ikäistä puustoa, pensaita ja varvustoa.
Esimerkiksi mustikka ja puolukka hyötyvät valoisuudesta ja lämmöstä, joita voidaan edistää harvennushakkuilla.
Artikkeli on julkaistu Terve Metsä -lehdessä 1/2023
Teksti ja kuvausjärjestelyt: Sanna Maikkula
Kuvat: Laura Riihelä
*****
Nappaa voittajareseptit talteen!
Herkulliset makeat ja suolaiset metsänmakuiset voittajareseptit löydät ohesta:
- Puolukka-rahkatorttu »
- Muropohja-lakkapiirakka »
- Puolukka-piparkakku »
- Metsänkulkijan piirakka »
- Mustikkapullat kuusenkerkkäsiirapilla »
Voittaja!
Puolukka-rahkatorttu
”Nautin usein leivonnaisia, joten kevensin juustotortun tuorejuuston rahkalla ja pohjan keksit kaurahiutaleilla. Metsässä vietän aikaa raivaten, marjastaen ja hiihtäen.”
– Elisa Pitkänen, Kuopio
Pohja:
- 3 dl kaurahiutaleita
- 50 g voita
- 0,5 dl fariinisokeria
- 0,5 tl kardemummaa
Täyte:
- 6 liivatetta
- 2 dl kuohukermaa
- 500 g rahkaa (4,5 %)
- 1,2 dl sokeria
- 2 tl vaniljasokeria
- 0,7 dl sitruunamehua
Pinta:
- 2 liivatetta
- 3 dl puolukoita
- 0,6 dl sokeria
- 0,5 dl vettä
Koristeluun:
- puolukoita ja puolukanvarpuja
Ruokatoimittajan vinkki!
Jos haluat tortun reunasta tasaisen, pingota leivinpaperi irtopohjavuoan reunan ja pohjan väliin. Irrota hyytynyt kakku vuoasta liu’uttamalla veistä varovasti kakun ja vuoan reunan välissä.
Valmistusohje
Kuumenna kattilassa voi, fariinisokeri ja kardemumma. Lisää kaurahiutaleet, kun seos kuplii. Keitä minuutti koko ajan sekoittaen. Levitä seos halkaisijaltaan 23–25 cm irtopohjavuokaan, joka on vuorattu leivinpaperilla.
Liota täytteen liivatteita vedessä vähintään 10 minuuttia. Vatkaa kerma kuohkeaksi ja sekoita siihen rahka ja sokerit. Liota liivatteet kuumaan sitruunamehuun ja sekoita nopeasti täytteeseen. Levitä täyte pohjan päälle.
Liota pinnan liivatteita vedessä vähintään 10 minuuttia. Soseuta puolukat ja lisää joukkoon sokeri. Liuota liivatteet kuumaan veteen ja sekoita nopeasti puolukka-sokeriseokseen. Levitä seos täytteen päälle.
Laita torttu hyytymään jääkaappiin vähintään 8 tunniksi. Koristele ennen tarjoilua puolukoilla ja puolukanvarvuilla.
*****
Hopeaa!
Muropohja-lakkapiirakka
”Haluan kokeilla uutta, joten laitoin lakkoja ja leipäjuustoa piirakkaan. Olen tottunut lapsesta asti keräämään marjoja ja sieniä.”
– Elvi Tuoriniemi, Pyhäjärvi
Pohja:
- 200 g voita
- 2 dl sokeria
- 2 kananmunaa
- 5 dl vehnäjauhoja
- 2 tl leivinjauhetta
- 1 tl sitruunankuorta
- 2 rkl sitruunamehua
- 2 tl vaniljasokeria
Täyte:
- 200 g leipäjuustokuutioita
- 4 dl lakkoja
- 2 tlk ranskankermaa
- 250 g appelsiinituorejuustoa
- 1 dl lakkahilloa
- 2 rkl sitruunamehua
- 1 rkl maissijauhoa
Koristeluun:
tomusokeria
- Voitele halkaisijaltaan 25 cm ja korkeudeltaan noin 4 cm piirakkavuoka. Laita uuni lämpiämään 175–180 asteeseen.
- Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen vatkaten voi-sokerivaahtoon. Lisää keskenään sekoitetut jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Sekoita joukkoon sitruunamehu ja kuoriraaste. Levitä taikina vuokaan ja hieman reunoille.
- Sekoita täytteen ainekset ja levitä täyte taikinan pinnalle. Säästä osa leipäjuustokuutioista sekä lakoista ja ripottele ne päällimmäiseksi.
- Paista lakkapiirakka uunin keskitasolla noin 45–50 minuuttia. Koristele ennen tarjoilua tomusokerilla.
*****
Pronssia!
Puolukka-piparkakku
”Tämän kakun perusohje on ollut muistissa 40 vuotta. Kilpailua varten lisäsin siihen puolukkaa ja piparkakkumaustetta. Kerään mieheni kanssa marjoja.”
– Annikki Jauhiainen, Iisalmi
Pohja:
- 200 g voita tai leivontamargariinia
- 2 dl sokeria
- 3 kananmunaa
- 3,5 dl vehnäjauhoa
- 2 rkl piparkakkumaustetta
- 2 tl vanilliinisokeria
- 2 tl leivinjauhetta
- 2–3 dl puolukoita
Kuorrutus:
- 80–100 g piparkakkusuklaata
- 2–3 rkl kuohu- tai kahvikermaa
- 1 rkl voita
Ruokatoimittajan vinkki!
Kauniisti valuvaan kuorrutukseen riittää jo 50 g suklaata, 3 rkl kermaa ja 1 rkl voita.
Valmistusohje:
- Voitele ja korppujauhota 1,8 litran kakkuvuoka. Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.
- Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen vatkaten voi-sokerivaahtoon. Sekoita kuivat aineet ja lisää jauhoseos taikinaan kevyesti sekoitellen. Lisää lopuksi jäiset tai tuoreet puolukat käännellen. Nostele taikina vuokaan ja paista noin 50 minuuttia. Varmista kakun kypsyys esimerkiksi hammastikulla.
- Anna kakun jäähtyä ennen kuorrutusta. Valmista kuorrute sulattamalla suklaa ja voi kermaan. Kaada tai pursota kuorrute kuumana kakun päälle.
*****
Kunniamaininta!
Metsänkulkijan piirakka
”Joulukuusta katsellessani päätin, että nyt piirakassa saa olla roskia, joten laitoin sienipiirakkaan kuusenneulasia. Tein samalla tutusta ohjeesta gluteenittoman ja laktoosittoman.”
– Anne Kiuru, Riihimäki
Gluteeniton ja laktoositon
Pohja:
- 140 g (2,25 dl) gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta (tai 2 dl vehnäjauhoja)
- 55 g (0,75 dl) hirssijauhoja (tai 1 dl ruisjauhoja)
- 1 tl leivinjauhetta
- 0,5 tl suolaa
- 1 dl 15 % ruokakermaa
- 1,25 tl juoksevaa kasviöljyvalmistetta
- 1 kananmuna (ei välttämätön)
Täyte:
- 300 g suppilovahveroita
- 1 sipuli
- 1 tl puhdistettuja kuusenneulasia
- 1 tl suolaa
- 1/2 tl rouhittua mustapippuria
Ruokatoimittajan vinkki!
Voit käyttää pakastettujen tai tuoreiden suppilovahveroiden asemesta 30 g kuivattuja suppilovahveroita. Liota sieniä puoli tuntia, kaada siivilään, puristele vesi pois ja jatka reseptin mukaan.
Päällinen:
- 2 kananmunaa
- 1 prk (200 g) kermaviiliä (10 %)
- 1 dl ruokakermaa (15 %)
- 50 g mustaleimaemmentalraastetta
Valmistusohje:
- Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Sekoita pohjan jauhot, leivinjauhe ja suola. Lisää joukkoon ruokakerma, rasva ja halutessasi yksi kananmuna. Levitä taikina 24–28 cm piirakkavuoan pohjalle ja hieman reunoille.
- Hienonna täytteen sipuli ja kuullota pannulla öljyssä tai rasvassa muutama minuutti. Lisää sienet ja paista, kunnes neste haihtuu. Riko morttelissa kuusenneulasten pinta. Mausta sieni-sipuliseos kuusenneulasilla, suolalla ja pippurilla. Lisää sieniseos piirakkapohjan päälle.
- Sekoita päällisen munien rakenne rikki. Sekoita muut ainekset munien joukkoon. Kaada päällinen tasaisesti sieniseoksen ylle. Paista uunin alatasolla 200 asteessa noin 35–40 min. Vehnä- ja ruisjauhoista tehty piirakka paistetaan keskitasolla.
Kuusenneulasten puhdistusohje:
Laita pienet oksat tai neulaset astiaan, jossa on viisi litraa vettä ja yksi desilitra omenaviinietikkaa. Anna liota vähintään 30 minuuttia. Huuhtele oksat tai neulaset, ja laita ne tunniksi tai pariksi veteen, johon on lisätty ripaus ruokasoodaa. Emäksinen ruokasooda neutraloi etikan ja poistaa etikan hajut. Huuhtele ja kuivaa oksat tai neulaset esimerkiksi talouspaperien välissä. Ylimääräiset neulaset voi pakastaa.
*****
Kunniamaininta!
Mustikkapullat kuusenkerkkäsiirapilla
”Ruuhkavuosina halusin nopeuttaa pullien leipomista, joten kehitin nämä mustikkapullat. Kuusenkerkkäsiirappi antaa niihin vihreiden metsien aromin.”
– Anja Pöykiö, Muhos
Ainekset:
- 100 g voita tai margariinia
- 2 isoa kananmunaa
- 1,5 dl hienoa sokeria
- 1 dl rasvatonta maitoa
- 4 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
- 4 tl leivinjauhetta
- 4 tl jauhettua kardemummaa
- 2,2 dl tuoreita tai jäisiä mustikoita
- 0,5 dl sokeria
- 1 tl perunajauhoa
Koristeluun:
tomusokeria ja kuusenkerkkäsiirappia
Valmistusohje:
- Voitele 12 silikonivuokaa rypsiöljyllä (yhteensä noin 1 tl) ja laita vuoat uunipellille. Voit käyttää myös peltisiä tai paperisia vuokia. Jos käytät paperisia, voitele reilummin. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
- Sulata rasva. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon maito. Lisää keskenään sekoitetut vehnäjauhot, leivinjauhe ja kardemumma muna-sokeri-maitoseokseen. Lisää lopuksi rasva. Sekoita mustikoihin sokeri ja perunajauhot.
- Laita reilu ruokalusikallinen taikinaa voideltujen vuokien pohjalle. Tiputtele päälle sokeroidut ja perunajauhotetut mustikat. Laita loput taikinasta mustikoiden päälle. Paista uunin keskitasolla 25–30 minuuttia.
- Jäähdytä ja irrota pullat vuoista. Koristele ennen tarjoilua tomusokerilla. Anna jokaisen kahvittelijan valuttaa pullan päälle kuusenkerkkäsiirappia oman maun mukaan.